Csákberényben, a Vértes DNY-i lábánál, az egykori Merán-uradalom központjában 2014. október 22-én került sor az újonnan megvalósult “Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum” és a “Vértesi Panoráma Tanösvény” átadására.

 

A Vértesi Erdő Zrt. célul tűzte ki, hogy a Vértes vadgazdálkodási és erdészeti történetét bemutató gyűjteményt hozzon létre. Az intézményt tehát nem a Merán-család emlékmúzeumának szántuk, szándékunk sokkal inkább a Vértes vadászati és erdészeti múltját, illetve kisebb részben jelenét is méltó módon bemutató gyűjtemény összeállítása volt. Természetesen építettünk az egykori nagy múltú csákberényi  Lamberg-, majd későbbi Merán-, illetve a csákvári Esterházy-uradalom történeti és tárgyi emlékeire is.

 

Intézményünknek -az erdei iskolával együttműködésben- jelentős oktatási szerepet is szántunk. Ennek része a 80 m²-es helyiségben helyet kapott, a Vértes jellemző élőhelyeit és állatvilágát bemutató dioráma és a 70 fős előadó- és oktatóterem, mely alkalmas különböző közjóléti, vadászati és erdészeti előadások, konferenciák megtartására is. Ugyancsak a környezeti nevelést segíti a 4620 m hosszúságú, a Vértes talán legszebb kilátópontját is érintő Vértesi Panoráma Tanösvény. Sétánk során a valóságban is megismerhetővé válik a természet által kialakított és az ember által átalakított természeti környezet. A talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, cseresek, kultúrerdők váltják egymást. Ezen társulások legszebb hazai előfordulásaival találkozhatunk utunk során. Tanulmányozhatjuk a kopárfásítás és erdőnevelés egyáltalán nem könnyű, embert próbáló munkáját is.

 A Múzeumról 

Múzeumunk cégünk azon stratégiájának egyik pillére, mely szerint minél inkább igyekszünk őrizni és ápolni a vadász és erdész hivatás gazdag kultúráját, múltját, hagyományait és emlékeit. 

Intézményünk gyűjteménye egyelőre korántsem teljes, törekszünk annak folyamatos és színvonalas bővítésére. Azt azonban már most elmondhatjuk, hogy a kiállítást gazdagítja az elmúlt évszázadban a Vértesben elejtett néhány kiemelkedő agancssúlyú vagy érdekességű trófea, melyek felajánlóinak ezúton is szeretnénk kifejezni hálás köszönetünket!

 

Kültéri tablóinkon kerül bemutatásra a Merán és Esterházy család története, illetve az előbbiek híres fővadászának, Öhlmann Péternek az életútja. A múzeumban festmények, vadászati kitűzők, régi erdészeti geodéziai műszerek és eredeti selmecbányai fakönyvek tárlata fogadja a látogatót.

 

Az intézmény udvarán kapott helyet Kanalas Sándor erdélyi fafaragó művész alkotása, a vadászok védőszentjének, Szent Hubertusnak a szobra. Szent Hubertus példája arra tanít, hogy a vadászt mindig a higgadt önmérséklet és a könyörület, a természet iránti alázat, valamint a vaddal szembeni tisztelet kell, hogy jellemezze.

 

A csákvári erdészek régi vágya is teljesült, miszerint egy 260 éves, öreg kocsányos tölgy törzsén gránittáblát helyeztünk el, melyre felvéstük az elmúlt majd két évszázad során a Déli-Vértesben hosszabb időn át szolgáló, kiemelkedő erdészek és vadászok nevét, így tisztelegve az elődök emléke előtt.

Vértesi Erdő Zrt.

2800 Tatabánya, Dózsakert út 63.

E-mail: titkarsag@verteserdo.hu

  • Facebook Classic
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now