Vértesi Erdő Zrt.

2800 Tatabánya, Dózsakert út 63.

E-mail: titkarsag@verteserdo.hu

  • Facebook Classic

Csákberényben, a Vértes DNY-i lábánál, az egykori Merán-uradalom központjában 2014. október 22-én került sor az újonnan megvalósult “Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum” és a “Vértesi Panoráma Tanösvény” átadására.

 

A Vértesi Erdő Zrt. célul tűzte ki, hogy a Vértes vadgazdálkodási és erdészeti történetét bemutató gyűjteményt hozzon létre. Az intézményt tehát nem a Merán-család emlékmúzeumának szántuk, szándékunk sokkal inkább a Vértes vadászati és erdészeti múltját, illetve kisebb részben jelenét is méltó módon bemutató gyűjtemény összeállítása volt. Természetesen építettünk az egykori nagy múltú csákberényi  Lamberg-, majd későbbi Merán-, illetve a csákvári Esterházy-uradalom történeti és tárgyi emlékeire is.

 

Intézményünknek -az erdei iskolával együttműködésben- jelentős oktatási szerepet is szántunk. Ennek része a 80 m²-es helyiségben helyet kapott, a Vértes jellemző élőhelyeit és állatvilágát bemutató dioráma és a 70 fős előadó- és oktatóterem, mely alkalmas különböző közjóléti, vadászati és erdészeti előadások, konferenciák megtartására is. Ugyancsak a környezeti nevelést segíti a 4620 m hosszúságú, a Vértes talán legszebb kilátópontját is érintő Vértesi Panoráma Tanösvény. Sétánk során a valóságban is megismerhetővé válik a természet által kialakított és az ember által átalakított természeti környezet. A talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, cseresek, kultúrerdők váltják egymást. Ezen társulások legszebb hazai előfordulásaival találkozhatunk utunk során. Tanulmányozhatjuk a kopárfásítás és erdőnevelés egyáltalán nem könnyű, embert próbáló munkáját is.

 A Múzeumról 

Múzeumunk cégünk azon stratégiájának egyik pillére, mely szerint minél inkább igyekszünk őrizni és ápolni a vadász és erdész hivatás gazdag kultúráját, múltját, hagyományait és emlékeit. 

Intézményünk gyűjteménye egyelőre korántsem teljes, törekszünk annak folyamatos és színvonalas bővítésére. Azt azonban már most elmondhatjuk, hogy a kiállítást gazdagítja az elmúlt évszázadban a Vértesben elejtett néhány kiemelkedő agancssúlyú vagy érdekességű trófea, melyek felajánlóinak ezúton is szeretnénk kifejezni hálás köszönetünket!

 

Kültéri tablóinkon kerül bemutatásra a Merán és Esterházy család története, illetve az előbbiek híres fővadászának, Öhlmann Péternek az életútja. A múzeumban festmények, vadászati kitűzők, régi erdészeti geodéziai műszerek és eredeti selmecbányai fakönyvek tárlata fogadja a látogatót.

 

Az intézmény udvarán kapott helyet Kanalas Sándor erdélyi fafaragó művész alkotása, a vadászok védőszentjének, Szent Hubertusnak a szobra. Szent Hubertus példája arra tanít, hogy a vadászt mindig a higgadt önmérséklet és a könyörület, a természet iránti alázat, valamint a vaddal szembeni tisztelet kell, hogy jellemezze.

 

A csákvári erdészek régi vágya is teljesült, miszerint egy 260 éves, öreg kocsányos tölgy törzsén gránittáblát helyeztünk el, melyre felvéstük az elmúlt majd két évszázad során a Déli-Vértesben hosszabb időn át szolgáló, kiemelkedő erdészek és vadászok nevét, így tisztelegve az elődök emléke előtt.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now